Zdrowa Jesień 22.10.2018.

22.10.2018 roku w naszej szkole odbył się konkurs pt. „Zdrowa Jesień”. Polegał on na przygotowaniu potrawy z jesiennych produktów.

Każdy miał kilka minut na przygotowanie potraw. Wszyscy przynieśli kolorowe i bardzo smaczne dania. Były one na tak wysokim poziomie, że decyzja była naprawdę trudna. Podczas oceny brana była pod uwagę estetyka podania potrawy, zaprezentowanie dania i oczywiście walory smakowe.

Pierwsze miejsce zajęła Thao Linh Bui Duc

Drugie Urshika Sethi

Trzecie Iga lepianko

Wszyscy nagrodzeni otrzymali nagrody – książki kucharskie.

Potrawa, która zwyciężyła to ratatouille. Przedstawiamy przepis na danie:

Ratatouille (Confit byaldi)

Składniki:

Warzywa:

-2 bakłażany

-6 pomidorów Roma

-2 cukinie

-2 żółte cukinie

Sos:

-2 łyżki oliwy z oliwek

-1 mała cebula, pokrojona w kostkę

-4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

-1 czerwona słodka papryka, pokrojona w kostkę

-1 żółta słodka papryka, pokrojona w kostkę

-sól i pieprz do smaku

-800 ml zblendowanych pomidorów (lub pomidorów z puszki)

Dodatkowo:

-2 łyżki bazylii (świeżej lub suszonej)

-4 łyżki oliwy z oliwek

-sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do 190 C.
  2. Warzywa pokroić na talarki o grubości 1-3mm(można użyć mandoliny/szatkownicy).
  3. Bakłażan namoczyć w wodzie z odrobiną soli.
  4. Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli dodać papryki, dusić pod przykryciem przez 10minut.
  5. Dodać pozostałe składniki na sos oraz przyprawy, dusić kolejne 10 minut.
  6. Po tym czasie odstawić do ostudzenia i zblendowania.
  7. Na dno naczynia żaroodpornego wlać sos (tyle, by przykrył on dno), a następnie ułożyć na zmianę plasterki warzyw.
  8. Piec przez 40minut z folią aluminiową (lub papierem do pieczenia wyciętym na kształt naczynia).
  9. Po 40 minutach zdjąć folię i polać oliwą z oliwek, posypać bazylią i przyprawami, piec kolejne 20 minut.

Ratatouille smakuje świetnie też kolejnego dnia, przed podaniem należy podgrzać w piekarniku przez ok.15 minut w temp 180 C.